Sistem Yok

Sistem Yok

Geliştiriciler İçin En İyi Linux Dağıtımları

Merhaba. Bu yazımda sizlere bir yazılımcının, geliştiricinin ihtiyaclarına en iyi şekilde cevap verebilecek linux dağıtımlarını göstereceğim. Tabi şöyle birşey söyleyebilirsiniz sonuç olarak linux bu hani her türlü değiştirilebilir özelleştirilebilir. Doğru fakat ben bu çalışmayı en çok paket bulunan, kararlılığı vaat eden, az kaynak tüketimi ve kullanıcı dostu olarak kategorize bir şekilde sunacağım.

Geliştiriciler İçin En İyi Linux Dağıtımları


Öncelikle linux internetin,mobil cihazların ve bulut bilişim sistemlerinin omurgasını güçlendiren bir işletim sistemidir. Uzun süre sistemin açık olmasından herhangi bir sorun çıkamayacağından çoğunlukla web serverler (web sunucuları) bu işletim sistemini kullanmaktadır.

 Bu nedenle eğer bir yazılım geliştiricisi iseniz ürettiğiniz yazılımların linux üzerinde değerlendirilmesi sizin için büyük önem arz etmektedir. Net dilleri ile ilgilenen geliştiricilerin de şu zamanda linux üzerinde programlarını çalıştırabildiği görülmektedir. Fakat ne kadar kararlı o tartışılır...

Burada yazılım geliştiricileri tarafından kullanılan ana Linux dağıtımlarına bakacağız ve en kullanıcı dostu ve yukarda sıraladığımız özelliklere göre sunacağız.

1. Arch Linux

Arch Linux
Arch Linux




Kurulum sırasında güçlü bir özelleştirme düzeyi sunarak, yalnızca ihtiyacınız olan paketleri indirmenize ve yüklemenize olanak sağlayan bir linux dağıtımıdır.
Yeni başlayanlar için pek de kullanıcı dostu olmasada işin ehlini bilen kendini geliştirmiş veya geliştirmeye açık kullanıcıların vazgeçilmezi haline gelen bir linux dağıtımıdır. Arch Build System ve Arch User Repository(AUR) kullanarak makinenize sadece ihtiyacınız olan sıradan linux dağıtımlarının beraberinde getirdiği en az bağımlılığa sahip yazılımları kolay ve hızlı bir şekilde yükleyebilirsiniz. Belkide dökümantasyonu ve wiki sayfası en iyi olan Linux dağıtımıdır desek doğru söylemiş oluruz.

Arch Linux Avantajları
  • Tüm anlamda özelleştirilebilen bir dağıtım.
  • İyi bir yazılım geliştirme ortamı sunan bir dağıtım
  • En büyük Wiki ağı
  • En az kaynak tüketimi

2. Debian 

Debian Distro
 Debian köklü linux dağıtımlarından birisidir ayrıca istikrar göz önüne bulundurularak oluşturulmuştur. Debian'a dahil olan tüm programlar Debian Özgür Yazılım Yönergeleri'ne uymak zorundadır. Debian'a dahil olacak paketler kararlı dalına dahil edilmek üzere dikkatle seçilir ve test edilir. Buda bazı paketlerin eski tarihli olmasına karşın sistem kararsızlığının çok az olması ve bu işletim sistemini programcılar için ideal hale getirmesi anlamına gelir. Debian'nın web sitesinde bir betik oluşturma derleme ve kullanma temelleri aracılığıyla sizinle kolay bir şekilde çözümler üretmek için yazılmış birçok döküman ve profesyonel kapsamlı el kitapları bulunmaktadır. Kararlılığı ve az sistem sorunları sebebiyle geliştiriciler için güzel bir ortam sunmaktadır.

Debian'nın Avantajları
  •  Son derece stabil bir sistem
  • Kapsamlı Klavuzlar
  • Büyük bir topluluk
  • Kararlı paketler

3. Fedora

Fedora Linux
Fedora, Red Hat Linuz ticari dağıtımının topluluk destekli bir türevidir. Aynı zamanda Linux çekirdeği yaratıcısı Linus Torvalds'ın tercih edilen dağıtımı olma özelliğini de taşıyor. Kurulumu çok kolay olmasının yanı sıra Fedora'nın özel bir geliştirici portalı vardır. Web komut satırı, masaüstü ve mobil uygulamlar geliştirmeye ilişkin özel klavuzları görmek için bir proje başlatmanız yeterli olacaktır. Arduino gibi donanım cihazlarıyla çalışma konusunda da mükemmel bir bölüm var. Bunlar sizin için yeterli değilse Fedora depoları aynı zmanda tam özellikli ve çok dilli bir IDE olan Eclipse'i de içermektedir. Eclipse Java için iyi bir seçenek olmasına karşın C/C++ ve PHP IDE'ye de sahiptir. Eklentilerle işlevselliğini dahada geliştirebilme imkanına sahipsiniz.

Fedora'nın Avantajları
  • Büyük bir geliştirici portalına sahip
  • Red Hat gibi bir ekip tarafından geliştirilmektedir
  • Kararlı sistem 
  • Birçok IDE ve yazılımı içeren devasa bir depo

 4. Ubuntu

Ubuntu Linux
Arch linux ve Gentoo gibi yüksek seviyeli dağıtımların aksine Ubuntu, yeni başlayanlar için bir masaüstü arayüzü ve otomatik güncellemelerle birlikte ideal olacak şekilde tasarlanmıştır. Ubuntu kaynak dosyalar oluşturmak için Android Açık Kaynak Projesi'nin seçilen dağıtımıdır. Android derlemesi düzenli olarak Ubuntu'nun en yeni sürümleri kullanılarak test edilmektedir.
Ubuntu Make'i kullanarak da diğer geliştirme ortamlarını yükleyebilirsiniz.
Ubuntu artık uygulamaları istediğiniz programlama dilinde yazmanıza ve bunları paketlemenize olarak sağlayan Snapcraft aracını kullanarak snaps uygulama paketleme formatını destekliyor. Büyük bir geliştirici ve kullanıcı kitlesine sahip olmakla beraber kullanım oranı bakımından yükseklerde yer alması dikkat çekmektedir. Soru ve sorunlarını iletebileceğiniz bir geliştirici portalı bulunmaktadır.

Ubuntu'nun Avantajları
  • Yeni başlayanlar için tasarlandı
  • Android açık kaynak projesini desteklemektedir.
  • Birçok programlama aracı bulunmaktadır.
  • Kolay ve hızlı bir şekilde program yükleyebilirsiniz
  • Soru ve sorunlarınıza hızlı bir şekilde cevap alabilirsiniz.

Bu şekilde genel olarak en çok kullanılan ve kullanılması tavsiye edilen dağıtımlardan bahsetmiş olduk. Ben kendi sistemimde Arch Linux Gnome arayüzü ile kullanmaktayım. Siz sisteminizi istediğiniz dağıtım ile kurup daha sonrasında özelleştirebilirsiniz. Detaylı araştırılmasını istediğiniz dağıtımları veya aklınıza takılan sorularınızı yorum bölümünden bana iletebilirsiniz. Sağlıcakla kalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar