Sistem Yok

Sistem Yok

Geleceği Olan Modern Programlama Dilleri

Geleceği Olan Modern Programlama Dilleri


Merhaba. Bu yazımda sizlere geleceğe dönük planlarınız için revaçta olacağı tahmin edilen programlama dillerinden bahsedeceğim. Şu bir gerçek ki kullanım oranı yüksek olan programlama dilleri de dahil, birçok dil önüne geçilebilecek yeni özellikleri eklenmiş halleri ile karşımıza çıkıyor. Oysa ki hepsinin yaptığı iş aynı. Fakat durum yazılımcılar tarafından bakıldığında ise yazım hızı olsun performans güvenlik kod kalabalığı olmadan istenilen hedefe ulaşılabilme konusunda yeni diller cazip gelmeye başlıyor. Kısacası geliştiriciler veya topluluklar eskisine nazaran daha kolay yazılabilen yüksek performans ve geliştirilmiş güvenlik önlemleri olan yeni diller üretmeye başlamış durumda. Araştırmacılar bu gibi kolay öğrenilebilen diller için ilerleyen zamanlarda parlak bir gelecek vaat ediyor.

Rust Programming Language

1-Kotlin

Android geliştiricileri uygulama vs geliştirmek amacıyla daha öncesinde C++ veya Java kullanmaktaydı. Daha sonrasında Java'nın gelişmesinden ve C++'a göre daha cazip gelmesinden dolayı Java kullanımı baş gösterdi. Geliştiricileri, toplulukları ve alanında fazlasıyla bilgi edinebileceğimiz yapıların olmasından dolayı halen kullanılmaktadır. Daha sonrasında eksiklikleri düzeltilmiş karmaşık yapılardan arındırılmış diller türetilmeye başlandı. Android üzerinde Kotlin adı verilen ve JetBrains firması tarafından, temelleri 2011 yılında atılmış statik yapıda bir dil türetildi.
Java ile syntax açısında uyuşmasa da Java kütüphanelerini destekleyen bir şekilde dizayn edilmiştir. Daha sonrasında 2017'nin Mayıs ayında Google I/O 2017 konferansında resmi olarak Google tarafında Android uygulamalar geliştirmek için destek alacağı belirtilmiştir. Öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. Java ile ilgili bir bilginiz varsa adapte olma süreciniz daha kısa olacak ve kolayca uygulamalar vs geliştirebileceksiniz.


Rust Programming Language

2-Rust
Açıkcası hoşuma giden bir gelişim süreci olan bu programlama dilini merak etmiyor değilim.
Mozilla firmasında çalışan bir geliştiricinin, o zamanda ki ihtiyacı üzerine geliştirdiği bir dildir. Daha sonrasında firma tarafında dikkat çekmesi üzerine bu dile yatırım yapılmaya başlanmıştır. Kısacası artık Mozilla tarafından destek ve geliştirme almıştır. Programcıların sosyal medya platformu olan Stack Overflow tarafından yapılan bir ankete göre en sevilen programlama dili kategorisi üzerinden birinci olmuştur. Rust2un en çok tercih edildiği alanlar, gömülü sistemler ve performans açısından önem arz eden yerlerde kullanılmasıdır. Ruby on Rails'in aksine bir web framework amacıyla türetilmemiştir.

Elixir Programming Language
3-Elixir
İlk duyduğumda açıkcası nerde? ne zaman? nasıl? kullanacağım dediğim dillerden birtanesi...
Elixir tam anlamıyla fonksiyonel Erlang sanal makinesi üzerinde çalışan eş zamanlı bir programlama dilidir. Yapımcısı eski bir Ruby geliştiricisi Jose Valin tarafından geliştirilmektedir. İlginç bir yapısı bulumaktadır. Ruby gibi "Ya sev yada nefret et" durumuyla dahada ilginç hale gelmektedir. Phoenix adlı bir framework sayesinde fonksiyonel uygulamalar geliştirebilirsiniz.


Elixir Programming Language

4-Clojure
Clojure adını sıklıkla duyduğumuz Lisp programlama dilinin örneklerinden birtanesidir. Genel amaçlı geniş fonksiyonel bir programlama dilidir. JVM, JavaScript ve CLR gibi farklı platformlar üzerinde rahatlıkla çalışabilmektedir. Bu sayede isteğe bağlı platformlar arasında rahatlıkla geçiş yapılabilmesini sağlamaktadır. Clojure yazılan bir koda veri gibi davranarak güçlü bir makro sistemini sunmaktadır (İlginç). Dilin yapımcısı Rich Hickey ve geliştirilmesi Clojure toluluğu tarafından yapılmaktadır (Java geliştirici topluluğu gibi).

Yorum Gönder

0 Yorumlar