Sistem Yok

Sistem Yok

Web Geliştirme İçin Gerekli Araçlar

Merhaba bu yazımızda sizlere Web geliştirme yapmak için genel olarak kullanılan araçları tanıtacağız. Kullanılan editörler, frameworkler, tarayıcı grupları vs... Sıralı bir biçimde ilerleyeceğiz.

Kod Editörleri


  • VS Code

Visual Studio Code
Visual Code Editör Microsoft firması tarafından Windows,Linux,MacOS işletim sistemleri için geliştirmiş olduğu kod editörü olarak geçmektedir. Yoğun eklenti desteği ile biçok geliştirici tarafından IDE olarakta kullanılabilmektedir. Karmaşık olmayan yapısı, kod tamamlama özelliği ile geliştiriciler arasında yoğunlukla kullanılmaktadır. VS Code'yi sizde kullanmak istiyorsanız makale sonundaki linkler aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


  • Atom IDE

Atom IDE
Severek kullanmış olduğum bu editörün sizlerin de seveceğini düşünüp listeye ekledim. :)

Öncelikle Atom Node.JS ile geliştirilmiş github tarafından yayınlanan açık kaynak kodlu bir editördür. İçerisinde birçok eklentisi vs mevcuttur. En güzel özelliklerinden birisi git içerisinde gömülü olarak gelmektedir. Aynı şekilde Windows,Linux ve MacOS işletim sistemlerinin tümünü desteklemektedir. Ayrıca Web teknolojileri kullanılarak oluşturulmuş bir ide'dir.


  • Sublime Text

Sublime Text
Web geliştirmeye yeni başlayanların ilk başta karşılaştığı güçlü özellikleri ile göze çarpan kolay kullanım olanağı sağlayan bir editördür. İçerisinde birçok eklenti ile kod tamamlama olsun, bracket sistemi olsun birçok özelliği ile gelmektedir. Aynı şekilde Çarpaz platform özelliğini barındırmaktadır. Açık kaynak kodlu olmaması ve arada bir çıkan satın alma mesajını görmezden gelirsek gayet kullanışlıdır.

Css Önizleyicileri 


  • Sass (Syntactically Awesome Style Sheets)
Sass (Syntactically Awesome Style Sheets)
SASS Css formatına derlenebilen dinamik yapıda bir şablon dili olarak geçmektedir. Kendi resmi web sayfasındaki açıklamalara göre oldun,istikrarlı ve güçlü profesyonel düzeydeki bir css uzantı dilidir ibaresi yer almaktadır. Burada uzantı dili olaraktan Örneğin Css kullanırken Css üzerinde yer almayan özellikleri kullanabilme yer almaktadır. Css sayesinde var olan bu dil görünüşe göre Css'i geçmektedir.

  • Less
Less Css

Aynı şekilde Css üzerinde işlemler gerçekleştirmek için kullanılan bir uzantıdır. Açık kaynak kodlu dinamik bir biçim dili olarak geçmektedir. Less sunucu ve istemci tarafından çalıştırılabilmektedir. Kullanım bakımından biraz Js'i arındırabilir.

  • Stylus
Stylus Css
Tasarım stiline bakacak olursak Sass ve Less içeriklerinden etkilenmiş olarak gözükmektedir. Bunlardan sonra en çok kullanılan CSS önişlemcisi olarak kabul edilmektedir. Luna dilinin yaratıcısı tarafından ortaya çıkmış bir önişlemcidir.

CSS Frameworkleri

  • Bootstrap
Bootstrap CSS

Harika tasarımlar mobil uyumlu web sayfaları üretmek için hazırlanmış olan bir CSS kütüphanesidir. Kullanımı basit ve bi o kadar da özelliği içerisinde bulundurmaktadır. Çeşitli butonlar olsun form elementleri, şablon yerleri vs gibi birçok aktif kullanımda olan yapılar mevcut.

  • Semantic UI
Semantic UI
Hızlı bir şekilde mobil uyumlu ve işlevsel sayfaları yapmanızı sağlayan bir kütüphanedir. Bünyesinde barındırmış olduğu hazır sınıflar sayesinde 50 ve üzeri bileşen ve tema desteği ile herhangi bir css ve javascript kodu yazmadan harika temalar oluşturabilirsiniz.

JavaScript Frameworkleri

  • ReactJS
ReactJS

Çeşitli kullanıcı arayüzleri oluşturmanıza yardımcı olan bir javascript frameworküdür. Facebook liderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirip güncellenmektedir. MVC (Model-View-Controller) yapısına uygun olarak geliştirilmektedir.

  • Vue.js
Vue.js

İnteraktif arayüzler oluşturulmak için kullanılan  veya tek sayfa uygulamalar inşa etmek için kullanılan açık kaynak kodlu bir javascript frameworküdür. Özellikle karışık ve büyük projeleriniz için karmaşık yapıyı ortadan kaldırmak amacıyla kullanıma sunulmaktadır.

  • Angular
Angular JS

Geliştiricilerin Web,Mobil veya Masaüstü uygulamalar geliştirmesini sağlayan bir platformdur. Aynı zamanda istemci taraflı çalıştırığından ön arayüzler geliştirme yapılabilmektedir. Google ekibi önderliğinde geliştirilmektedir.

Linkler

Yorum Gönder

0 Yorumlar